Wat doen jij en je collega’s dit jaar om Pasen in de klas centraal te stellen? Het is steeds weer een uitdaging om een terugkerend thema creatief in te vullen. Natuurlijk bedenk je graag weer een origineel programma.
Dan is voorlezen met het vertelkastje* een uitkomst! Met dit ‘minitheater’ creëer je een unieke sfeer in je klaslokaal. De kinderen zijn tot het einde toe geboeid.
Je schuift de losse bladen rechtop in een vertelkastje*. Het kastje is aan de zijkanten open, zodat je de bladen er één voor één uit kan trekken. Een soort slideshow, maar dan levensecht!
Het verhaal ‘Pasen’ bestaat uit afbeeldingen op stevige, losse A3-vellen. Zo zien de kinderen plaat voor plaat het verhaal langskomen, terwijl jij erbij vertelt. De verteltekst staat op de achterkant
‘Wauw! Wat ben ik blij met het verhaal Pasen. Het was heel stil in de klas: de leerlingen waren diep onder de indruk. Bedankt voor dit prachtige materiaal!’
(Al honderden scholen gingen jou voor…)
Dit vertelkastje van MDF zet je heel gemakkelijk zelf in elkaar. En na het voorlezen ruim je ’t ook zo weer op.
Tip: als je het hout in een donkere kleur schildert, komen de illustraties nóg beter tot hun recht.
*) Het vertelkastje is een veel gebruikte voorleesmethode in het onderwijs en in de kinderopvang. Het kastje staat stevig op een vlakke ondergrond. De illustraties zijn goed zichtbaar voor de kinderen. En jij hebt je handen vrij terwijl je vertelt.
De afbeeldingen zijn gedrukt op losse, stevige vellen van A3-formaat, en voorzien van een kras- en watervaste laag. Die kunnen dus wel tegen een stootje!
Marieke ten Berge verzorgde de prachtige illustraties voor deze losbladige uitvoering van het Paasverhaal.