fbpx

Het Belang van voorlezen

Klik hier voor voorleestips bij de kamishibai
Er is veel landelijke aandacht voor de kracht van voorlezen. Ook vanuit de overheid wordt nu erkend dat voorlezen een essentieel onderdeel van de kindertijd is. De Schatkoffer zet een aantal redenen op een rij:

  • Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen. Bij kinderen die voorgelezen worden kan de woordenschat zelfs 5x groter zijn dan bij kinderen die niet voorgelezen worden!
  • Voorlezen prikkelt de fantasie. Door kinderen voor te lezen, stimuleer je ze te dromen en te fantaseren over wat ze bijvoorbeeld willen worden als ze groot zijn.
    Door verhalen leren kinderen zich in te leven en te gaan bedenken hoe zij zelf zouden reageren. Daarnaast worden ze enthousiast gemaakt om zelf te gaan lezen!
  • Naast fantasie speelt ook de verbeeldingskracht een grote rol bij voorlezen. Kinderen leren woorden om te zetten in beelden. Door dit vroeg te leren helpt het hen later bij het lezen van boeken zonder plaatjes: als vanzelf hebben ze in hun hoofd al een beeld bij wat ze lezen.

Onderschat de kracht van voorlezen niet! Naast al deze argumenten is voorlezen namelijk ook heerlijk ontspannend en schept het een band tussen jou en de luisteraar(s). Genoeg redenen om vaker in plaats van de afstandsbediening de kamishibai / vertelkast te pakken!

Bron: Vrouwke Klapwijk