fbpx

Initiatief

De Schatkoffer is een initiatief van Marleen Verhulst:

“Ik had drie aanleidingen voor het idee om bijbelverhalen voor de vertelkast te ontwikkelen:

  • de christelijke cultuur raakt steeds meer op de achtergrond in de Nederlandse samenleving (door de ontkerkelijking maar ook door de multiculturele samenleving met meerdere geloofsovertuigingen), waardoor we we steeds verder af komen te staan van bijbelverhalen, terwijl die ook vandaag de dag zo boeiend en inspirerend zijn;
  • er is, denk ik, steeds weer opnieuw behoefte aan mooi uitgewerkt materiaal om de bijbel voor jonge kinderen tot leven te brengen;
  • mijn jarenlange ervaring in het boekenvak, met name op het gebied van prenten- en kinderboeken.”

.

Op 't eerste gezicht

“Bij mijn eerste kennismaking met de vertelkast was ik meteen verknocht aan deze manier van vertellen. Hoeveel aantrekkelijker is die kast dan gewoon een boek in de lucht houden tijdens het voorlezen! Ineens is voorlezen een voorstelling geworden. En je hoeft niet over speciale vaardigheden te beschikken. Iedereen kan voorlezen met de vertelkast!”

Zesenzestig boeken

“Ik ging me voorstellen hoe het verhaal over Esther in de vertelkast tot leven zou komen. Zo’n beeldende geschiedenis die zich afspeelt in het oude Perzië, daar zou je wel 20 platen aan kunnen wijden. Of de vele veldslagen die David heeft gewonnen, of het scheppingsverhaal, of de reizen die Paulus maakte door het Romeinse Rijk, of… of… Al met al verhalen genoeg; de bijbel is met zesenzestig boeken onuitputtelijk.”

De Goede Herder

“Voor het eerste verhaal heb ik gekozen voor één van de verhalen die Jezus vertelde, als hij zijn toehoorders iets wilde uitleggen. Het sprak me zo aan, omdat vooral de allerkleinsten zich goed kunnen herkennen in de emoties die horen bij elke stap in het verhaal: de veiligheid van ergens bij horen, bang zijn in het donker, bang om alleen te zijn en blijdschap om het gevonden worden. Een heel overzichtelijk verhaal, met een onmiskenbaar goede afloop.”

Bekijk het verhaal van De Goede Herder